Bez kategorii

Schab dojrzewający własnej roboty

Schab dojrzewający własnej roboty. Przepis podpatrzony u koleżanki z bloga kulinarnego. Łatwy do zrobienia, pyszny. Wiadomo co jesz, bo bez użycia żadnej chemii. Najgorsze jest chyba tylko to czekanie aż dojrzeje i będzie go można nareszcie jeść. U mnie podany z chlebem własnego wypieku.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
7 d
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Składniki na 1 kg schabu:

  • ok. 1/2 szklanki cukru
  • ok. 1/2 szklanki soli

Przyprawy

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka majeranku

Sposób wykonania / Instructions:

  • Do suszenia schabu najlepszy będzie kawałek mięsa bez tłustych przerostów, o jednolitej, zwartej strukturze

1 doba

  • Z mięsa usunąć wszystkie kawałki tłuszczu. Umyć w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Następnie umieścić w misce z cukrem i dokładnie je natrzeć. Naczynie przykryć folia spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.

2 doba

  • Schab opłukać pod wodą z cukru i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Umieścić w misce z solą. Dokładnie natrzeć mięso solą, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kolejne 24 godzin.

3 -7 doba

  • Opłukać schab z soli i osuszyć. Natrzeć dobrze wymieszanymi przyprawami. Schab umieścić w pończosze. ( Można użyć siatki do wędzenia, jeśli macie). Schab powiesić w przewiewnym miejscu na 5 dni. Po tym czasie wyciągnąć mięso z pończochy i zebrać nadmiar przypraw.

Źrodło inspiracji https://pieprzyczfantazja.blogspot.com/2019/07/poledwica-ososiowa-suszony-schab.html