Deser Adwokat. Od jakiegoś już czasu bezczelnie gapila się na mnie w domu butelczyna adwokata , zachęcając do zużycia. Nie dałam się długo przekonywać i postanowiłam wykorzystać trunek do zrobienia deseru. Wyszło słodko, kremowo i z delikatnym alkoholowym posmakiem. Jak ktoś lubi adwokata, to ten deser przypadnie mu do gustu.
Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins
Składniki / Ingredients:
- 250 ml. adwokata
- 250 g. serka mascarpone
- 150 ml. śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 listki żelatyny
- pokruszone pistacje
- 4 truskawki
Sposób wykonania / Instructions:
- W misce ubić śmietanę z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu umieścic serek mascarpone i wymieszać mikserem z adwokatem.
- Do masy dodać ubitą śmietanę.
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.Rozpuszczoną żelatynę dodać do kremu. Dobrze wymieszać i przełożyć do pucharków. Wstawić do lodówki na 1 godzinę do stężenia.
- Udekorować według uznania. U mnie są to pistacje i truskawki


