Ciasta Ciasta bez pieczenia Uncategorized

Agrestowa pianka na biszkoptach

 

Jak ja lubię jak jest tak kwaskowo i lekko. Musowa, agrestowa pianka w połączeniu z biszkoptami i galaretką 

Agrestowy curd przygotować przynajmniej jeden dzień wcześniej przed robieniem ciasta.

Agrestowy curd:
⦁ 500g mrożonego agrestu
⦁ 160g cukru
⦁ 80g masła
⦁ 2 duże żółtka
⦁ 2 cytryny
Agrest wrzucić do garnka, podlać niewielką ilością wody, gotować aż owoce zmiękną. Zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko by pozbyć się pestek.

Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i przetarty przez sitko agrest .Wymieszać do powstania gładkiej masy.
W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno agrestową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .
Tak powstałą masę można przechowywać w słoiku przez dwa tygodnie

 

⦁ Biszkopty 120 gram
⦁ Agrest w puszce 2 opakowania po 400 gram ( zawartosc z sokiem )
⦁ 1 i 1/2 galaretki agrestowej
Na spodzie tortownicy ułozyć okrągłe biszkopty. Międzyczasie w garnku zagotować agrest z puszki. Do gorącego agrestu wsypać 1 i 1/2 suchej galaretki agrestowej. Dobrze wymieszać. Ciepłą masę wylać na biszkopty. Odstawić do stężenia.
Agrestowy mus :
⦁ agrestowy curd
⦁ 500ml śmietany 36 %
⦁ 500ml jogurtu greckiego
⦁ 8 listków żelatyny
⦁ kilka kropel zielonego barwnika

Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać jogurt, agrestowy curd, barwnik i krótko zmiksować. Dodać wystudzoną, ale płynną żelatynę i zmiksować. Powstałą masę wylać na agrestową galaretke.Wstawić dolodówki do stężenia na kilka godzin lub na całą noc.Udekorować według uznania.U mnie agrest i rafaello

P1018944.JPG

P1018959.JPG

P1018927.JPG