Ciasta

Krem migdałowy

Krem migdałowy. Jakiś czas temu, jak byłam we Włoszech kupiłam sobie pyszny krem migdałowy w słoiczku. Od pierwszej łyżeczki przepadłam i totalnie się zakochałam w tym delikatnym smaku. Taki krem można kupić online, ale cena może powalić. Spróbowałam odtworzyć ten krem w warunkach domowych. To była moja druga próba. Za pierwszym razem wykorzystałam mielone drobno migdały. Wyszedł smaczny ale nie odpowiadały mi te drobinki migdałów w kremie. Mój blender, choć dość dobry nie dał rady zmielić tego na proszek. Przeszukałam internet i znalazłam coś o nazwie almond powder. Kupiłam i to był strzał w dziesiątkę. Krem dzięki temu wyszedł delikatny i bardzo gładki. Świetnie się sprawdził jako nadzienie do ciast, czy rozpuszczony w kąpieli wodnej jako polewa. Można też smarować nim croissanty.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 5 mins
Czas gotowania / Cook time: 15 mins
Czas całkowity / Total time: 20 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 300 g białej czekolady
  • 225 ml mleka
  • 1 1/4 szkl mleka w proszku
  • 1 1/4 szkl pudru migdałowego

Sposób wykonania / Instructions:

  • Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Do gotującego mleka dodć mleko w proszku. Dokłdanie wymieszać. Całość dodać do rozpuszczonej czekoaldy i wymieszac do połączenia składników. Dodac puder migdałowy. Wymieszac i przelać do słoiczków.
Migdałowy puder