Alzacki podpłomyk z grzybami. Jak tylko zobaczyłam u jednej z dziewczyn na grupie kulinarnej zdjęcie, to się zaśliniłam i stwierdziłam, że muszę to zrobić. U niej były w przepisie boczniaki. Mnie się nie udało akurat kupić, więc zastąpiłam brązowymi pieczarkami. One mają bardziej intensywny smak i świetnie się tu sprawdziły. Pozytywnym zaskoczeniem były jajka na podpłomyku. Tak mi zasmakowało, że zdążyłam już zrobić kilka razy z różnymi dodatkami. Polecam.
Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Składniki / Ingredients:
Na ciasto
- 2 szklanki mąki chlebowej
- 3/4 szklanki wody
- 3/4 łyżeczki drożdży instant
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka cukru
- oliwa
Na podpłomyk
- 20 g masła
- 1 por pokrojony w plasterki
- 400 g ciemnych pieczarek
- 4 łyżki śmietanki 30 procentowej
- 4 rzodkiewki pokrojone w plasterki
- Papryka pomarańczowa pokrojona w paski
- świeży szczypior
- sól
- pieprz
- 4 jajka
Sposób wykonania / Instructions:
Na ciasto
- Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
- Wyciągnąć z miski.
Na podpłomyk
- Na rozgrzanym maśle podsmażyć pieczarki. Dodać pora i dusić razem kilka minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodać śmietankę.
- Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
- Gotowe ciasto wyłożyć na oprószony blat. Używając wałka zrobić okrągły placek. Wyłożyć nadzienie z pora i pieczarek. Rozsmarować. Piec przez około 10 min. Wyciągnąć z piekarnika. Na ciasto wbić jajka i rozłożyć paprykę. Piec kolejne kilka minut ( ok 6 min ) aż jajka się zetną. Po wyjęciu dodać rzodkiewkę i szczypior.



źródło inspiracji https://gotujacenozyczki.com/2019/07/14/flammkuchen-czyli-alzacki-podplomyk-z-boczniakami-rzodkiewka-i-papryka/