Ciasta

Jabłkowe ciasto nadziewane orzechową kruszonką

Jabłkowe ciasto nadziewane orzechową kruszonką. Nie tylko efektownie wygląda w przekroju ale równie dobrze smakuje. Łatwe w przygotowaniu. Serdecznie polecam do popołudniowej kawy.

Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na orzechową kruszonkę:

  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g orzechów pekan (drobno posiekanych)
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 60 g masła (roztopionego)
  • W miseczce umieścić mąkę (orzechy, cukier i sól. Wlac rozpuszczone masło. Połaczyć z sypkimi składnikami do powstania kruszonki)

Na ciasto

  • 3 jajka
  • 250 gramów cukru
  • 250 ml kwasnej śmietany
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej (w zastępstwie można użyć budyniu)
  • 5 jabłek (obranych. Ze środka wydrążone gniazdo nasienne)

Sposób wykonania / Instructions:

  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny.
  • Jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną.Każde jabłko nafaszerować orzechową kruszonką.
  • Do tortownicy o średnicy ok 24 cm, wylać ciasto. W równych odstępach ułożyć faszerowane jabłka i wcisnąć w ciasto. Wierzch posypać resztą orzechowej kruszonki.Piec około 45- 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.