Muffiny z jabłkami i solonym karmelem. Obłędnie wilgotne muffiny nadziane jabłkami z cynamonem, polane karmelem i posypane prażonymi orzeszkami ziemnymi. Idealne do popołudniowej kawy.
Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Składniki / Ingredients:
Na ciasto
- 3 jajka
- 250 gramów cukru
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki brązowego cukru
Dodatkowo
- 1 słoiczek solonego karmelu
- garść solonych, prażonych orzeszków ziemnych
Sposób wykonania / Instructions:
- W misce na puszysta masę ubić całe jajka z cukrem. Dodać śmietanę i olej. Ubijać mikserem aż składniki się połączą. Na kilka razy dodać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
- Pokrojone jabłka wymieszać z brązowym cukrem
- Przygotować 12 papilotek do muffinów (jeśli nie są sztywne włożyć je do formy na muffiny). Wlać odrobinę ciasta na spód papilotek. Umieścić płaską łyżkę jabłek. Zalać ciastem.
- Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20-30 minut. Wystudzone polać karmelem i udekorować orzeszkami




