Ciasta Bez kategorii

Babeczki brownie z gruszkami

Przepis na babeczki brownie z gruszkami podpatrzony na jednej stronie z wypiekami. Babeczki są mało skomplikowane w wykonaniu, mocno czekoladowe i przyjemne w smaku dzięki zatopionej w nich gruszce. Ładnie się prezentują. Wykończone polewą czekoladową. Po prostu obłędne.

Przepis na 10 babeczek.

Składniki na gruszki w syropie:

⦁ 3 dojrzałe gruszki
⦁ 150 g cukru
⦁ 750 ml wody
Gruszki przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Nie obierać. Wodę zagotować z cukrem. Gruszki włożyć wrzątku i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, uważając, żeby się nie rozpadły. ( U mnie to było około 5 minut ) Wyjąć, odcedzić.

Składniki na mufinki
⦁ 180 g masła
⦁ 200 g gorzkiej czekolady
⦁ 2 duże jajka
⦁ 150 g drobnego cukru do wypieków
⦁ 180 g mąki pszennej
⦁ 1 łyżka kakao
⦁ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W rondelku roztopić masło. Zdjąć z palnika i dodać pokruszoną czekoladę. Odstawić na 1 minutę. Wymieszać do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić.
Jajek lekko roztrzepać w naczyniu rózgą kuchenną. Wsypać cukier i wymieszać. Dodać przestudzony sos czekoladowy i wymieszać. Do czekoladowej mieszanki dodac przesianą mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać.

Przygotować 10 papilotek do muffinów (jeśli nie są sztywne włożyć je do formy na muffiny). Ciasto wlać do papilotek. W środek każdej mufinki włożyć ćwiartkę przygotowanej wcześniej gruszki.

Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 minut. Nie piec zbyt długo. Ważne żeby mufinki były wilgotne, lekko zakalcowate. Wyjąć, wystudzić. Polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

⦁ 40 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
⦁ 60 g czekolady gorzkiej lub deserowej
W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.


https://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-brownie-z-gruszkami