Śniadanie Uncategorized

Babeczki szpinakowe z jajkiem sadzonym w pieczarce portobello

 

Na babeczki

Składniki

  • 25 dag szpinaku
  • 25 dag sera feta
  • 35 dag mąki
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Umyty szpinak umieścić na rozgrzanej , naoliwionej patelni. Podsmazyc , dodać szczyptę soli i pieprzu, dusić ok. 5 minut. Po wystudzeniu odcisnąć nadmiar wody, posiekać.

Przygotować dwie miski. Do jednej przesiać mąkę, proszek do pieczenia i 1/3 płaskiej łyżeczki soli. W drugiej ubić jajka z jogurtem i oliwą. Wlać do miski z suchymi składnikami i wymieszać. Dodać szpinak i fetę pokrojoną w drobną kostkę.

Foremki  na muffiny napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i piec przez ok. 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Składniki

4 duże pieczarki „portobello”
4 jajka
sól, pieprz
Ulubione ziola : pietruszka, bazylia, kminek , sol , pieprz
Pieczarki oczyścić, usunąć nóżki. Natrzeć delikatnie solą. Kapelusze ułożyć w naczyniu wysmarowanym olejem lub oliwą. W kapelusze wbić ostrożnie jajka, tak by nie uszkodzić żółtka. Oprószyć przyprawami . Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok. 25-30 minut w 180 stopniach, aż jajka się zetną. Wyciągnąć z piekarnika.

Dodatkowo

  • serek typu philadelphia

Kazda mufine posmarować na wierzchu serkiem i ułożyć na niej pieczarkę portobello z zapieczonym jajkiem

P1017207.JPG

OLYMPUS DIGITAL CAMERA