Ciasta WIELKANOC

Babka jogurtowa z migdałowym nadzieniem

Wielkanoc w zasadzie za nami, ale ja dopiero teraz mam chwilę czasu, żeby wrzucić  przepis na babkę. Wielkanoc to dla mnie przeważnie czas wyjazdu, aktywności fizycznej na rowerze i nijak nie mogłam znaleźć zapasowych kilka minut, żeby zamieścić przepis. Może przyda się komuś jako inspiracja na przyszły rok. Babka jogurtowa z przepysznym nadzieniem migdałowym, polana lukrem i ozdobiona piernikowymi królikami. 

Składniki:

  • 225 g jogurtu naturalnego
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 150 ml oleju
  • 450 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek do pieczenia – przesiać, odłożyć.
Jajka (w całości) i cukier ubić mikserem do lekkości i puszystości, przez kilka minut. Stopniowo wlewać olej, cały czas miksując. Dodawać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z jogurtem, w trzech turach, wymieszać szpatułką.
Nadzienie migdałowe

  • 100 gram cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 50 gram mielonych migdałów
  • 50 gram prażonych płatków migdałowych
  • 1/2 słoiczka crunchy almond butter

279499011_0_640x640.jpg

Wszystkie składniki połączyć , do powstania kruszonki.

Część ciasta wyłożyć do foremki na babkę. Wysypać kruszonkę migdałową. Resztą ciasta przykryć kruszonkę migdałową.
Piec przez 50 – 60 minut w temperaturze 160ºC do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Udekorować lukrem : 3/4 szklanki cukru pudru roztarte grzbietem łyżki z 2 łyżkami mleka.
U mnie dodatkowo piernikowe króliczki jako ozdoba.

P1014913.JPG

D.jpg

P1014927.JPG