Ciasta

Ciasto czekoladowe z kremem z czarnej porzeczki

Ciasto czekoladowe z kremem z czarnej porzeczki. Mocno czekoladowe, intensywne w smaku ciasto z dodatkiem likieru baileys. Ciasto nasączone podgrzanym kremem z czarnej porzeczki ( blackcurrant curd). W cieście zostały specjalnie zrobione otwory, żeby porzeczkowy sos, mógł głęboko dotrzeć do ciasta. Całość wykończona śmietanowo- przeczkowym kremem. Brzmi jak rozpusta? I dobrze, bo ciasto jest grzeszne i smaczne.

Ilość porcji / Servings – 10
Czas przygotowania / Prep. time: 40 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 25 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na krem z czarnej porzeczki

  • 10 żółtek
  • 250 gram drobnego cukru
  • 200 gram miękkiego masła
  • 2 cytryny
  • 700 gram mrożonej czarnej porzeczki (mogą być świeże)

Na ciasto

  • 260 gram mąki pszennej
  • 414 gram cukru (tak było w oryginalnym przepisie. Ja zawsze daje mniej)
  • 85 g kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 duże jajka
  • 180 ml mleka
  • 24 o ml oleju
  • 120 ml Baileys Irish Cream
  • 180 ml gorącej wody

Na krem z dodatkiem smietany

  • Na krem :
  • 600 ml zimniej śmietany kremówki 36 %
  • 150 gram cukru pudru
  • 500 gram mrożonej czarnej porzeczki

Sposób wykonania / Instructions:

Na krem z czarnej porzeczki

  • Mrożone porzeczki umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować na gładką masę.Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać porzeczkowe pure.
  • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno porzeczkową, tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .

Na ciasto

  • Wszystkie suche składniki wsypać do dużej miski i wymieszać. Dodać jajka, olej i likier Baileys. Dobrze wymieszać. Wlać powoli gorąca wodę. Mieszać, uważając żeby nie pryskać po bokach. Wylać ciasto do tortownicy o średnicy ok 26 cm. Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do 150 C. ( lub do suchego patyczka ). Wyjąć ciasto z piekarnika i zrobić w nim otwory. ( Można to tego użyć słomki lub długiego patyczka )
  • Podgrzać krem z czarnej porzeczki .Ciepłą miksturę wylać na ciasto, tak żeby krem wpłynął do otworów. Odstawić ciasto do ochłodzenia. Dać mu czas żeby sos dobrze nasączył czekoladowe ciasto.

Na krem z dodatkiem smietany

  • Mrożone porzeczki umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować na gładką masę.Wystudzić.
  • Następnie w dużej misce umieścić porzeczkowe puree i smietanę i ubić na sztywno. Kremem posmarować ciasto.