Śniadanie

Bajgle

Bajgle to żydowskie pieczywo, dośc często mylone z obwarzankiem. Trochę jest bawienia się z ich zrobieniem , ale warto. Moje nie wyszły obrazkowe, bo każdy ma inny kształt, ale i tak były pyszne.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas całkowity / Total time: 10 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 454 g mąki pszennej
  • 255 g ciepłej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • do posypania: mak (sezam)
  • 1200 ml wody
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki soli

Sposób wykonania / Instructions:

  • Mąkę wsypać do miski. Wodę wymieszać z miodem, drożdżami i solą. Miksturę wlać do miski z mąką. Wymieszać łyżką, następnie zagniatać ciasto przez ok. 3 minuty aż będzie jednolite i gładkie. Przykryć i odstawić na kilka minut aby ciasto odpoczęło. Następnie wyrabiać przez 3 minuty – rękami na blacie lub hakiem miksera planetarnego.
  • Ciasto umieścić w misce, przykryć folią i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w temp. pokojowej. Po tym czasie chwilę ciasto powygniatać, uformować kulę, umieścić z powrotem w misce, przykryć miskę szczelnie folią i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki, pozagniatać na posypanej mąką stolnicy przez około 1 minutę, następnie pokroić na 8 -10 kawałków. Uformować kulki, w środku zrobić dziurkę i formować w dłoniach kształt bajgla, rozciągając delikatnie aby powiększyć otwór (minimum 2 – 3 cm). Odłożyć na ok. 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
  • W głębokim garnku zagotować wodę. Zmniejszyć ogień, dodać miód, sodę i sól, wymieszać do rozpuszczenia. Wkładać po 3 – 4 bajgle i gotować po minucie z każdej strony. Odkładać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i od razu posypać makiem, sezamem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez ok. 20 minut lub na złoty kolor.