Drugie dania Bez kategorii

Bakłażan z grzybowym kuskusem

Bakłażan z grzybowym kuskusem. Coś idealnego dla Królisia ( doświadczalnego ) Warzywka w postaci pieczonego bakłażana z dodatkiem kuskusu i nadzienia grzybowego. Króliś wylizał talerzyk do ostatniego ziarenka kuskusu i pętał się jeszcze potem pod nogami, bo On by może jakaś małą dokładeczke, na drugą Królisią nożke, jeśli można.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
12 hrs
Czas całkowity / Total time: 13 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 3 bakłażany
  • 150 g dużego kuskusu perłowego
  • 250 g pieczarek
  • 20 g suszonych grzybów (dzień wczesniej namoczonych we wrzątku)
  • 4 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • sól (pieprz)
  • olej do smarowania bakłażana

Sposób wykonania / Instructions:

  • Kuskus ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i chwilę razem przesmażyć.Posolić, dodać czosnek. Cebulę zeszklić. Następnie dodać pieczarki i smażyć razem kilka minut. Na patelnię dodać suszone grzyby razem z wodą, w której sie moczyły. Dusic razem do miękkości grzybów i odparowania nadmiaru płynu. Nadzienie grzybowe połączyć z kusksusem na patelni i dobrze wynieszać.
  • Międzyczasie przekroic na pół bakłażany, ponakłuwać widelcem, posmarować olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 Cna ok 40 min. Bakłażana podawać z kuskusem. U mnie dodatkowo były pomidorki z patelni

Filmik https://www.youtube.com/watch?v=5Y0fHrGSN-A&t=75s

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating