Bakłażan z pomidorowym kuskusem. Króliś ( doświadczalny ) zaczął coś tam przebąkiwać, że świeta się skończyły a ja go upasłam 😉 ( Tak, tak …ja mu wpychałam te wszystkie potrawy do gardła ) i On, biedny, zapasiony sałatką i biała kiełbachą Króliś musi przejść na dietę. Zażyczył sobie coś lekkiego, żeby odciążyć żoładek i znów wyglądać jak młody Bóg. Nie chciałam mu psuc zabawy, że te czasy już odeszły w siną dal i pokiwałam tylko przytakująco głową, co by mu tej wizji młodego Boga nie psuć. Przygotowałam danie, które i ja zjadam z apetytem. Ja pomijam w swojej wersji łososia, bo nie przepadam. Króliś spałaszował i stwierdził, że nareszcie coś, co się nadawało do jedzenia. Noz szlag jasny niech go trafi…Wczesniej miał tylko niejadalne potrawy, menda społeczna.
Składniki / Ingredients:
Na kuskus
- 100 g perłowego kuskusu (waga przed ugotowaniem)
- 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
- 400 g pomidorków winnych przekrojonych na pół
- 6 sztuk suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych na mniejsze kawałki
- 4 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżka pasty tagine
- 2 łyzki wody z kiszenia pomarańczy
dodatkowo
- 2 bakłażany
- 2 plastry wędzonego łososia
- ser pleśniowy pokruszony
Sposób wykonania / Instructions:
Na kuskus
- W pierwszej kolejności ugotować kuskus według instrukcji na opakowaniu. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory winne przekrojone na pół i przyprawić do smaku. Doprawić papryką wędzoną. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Dorzucić suszone pomidory i dodac pastę tagine. Pod koniec dodać ugotowany perłowy kuskus i wymieszać
Na bakłażany
- Dokładnie umyte i osuszone bakłażany przekroić wzdłuż na pół i posmarować olejem
- Dno naczynia żaroodpornego posmarowac olejem.
- Naczynie z bakłażanami wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekać około 35 minut
- Na tak porzygotowane bakłażany nałozyć kuskus, udekorować łososiem i posypać pokruszonym serem pleśniowym



