Drugie dania

Basa z paprykowym ajvarem i fetą

Oswajam rybę. Oswajam, bo ja z rybą trochę na bakier jestem. Stąd pomysł na base z paprykowym ajvarem i fetą . Paprykowe nadzienie i wyrazista, słona feta fajnie podkręca smak ryby. Smakowało nawet komus takiemu jak ja, kto nie przepada za rybami.
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 35 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na rybę

  • 2 sztuki filetu z basy
  • 80 gr sera feta
  • 4 łyżki paprykowaego ajvaru

Przyprawy do smaku

  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • Imbir
  • Kolendra
  • kmin rzymski
  • gałka muszkatołowa

Na sos paprykowy

  • 3 papryki : czerwona (pomarańczowa, żółta)
  • 1/2 cebuli
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 150 ml słodkiej smietanki do sosów
  • olej

Sposób wykonania / Instructions:

Na rybę

  • Rybe umyć i rozłożyć na płasko. Wysmarować od przyprawami. Na wierzchu rozmarowac ajvar i posypac pokruszona fetę .Zwinąć w roladkę. Złączyc wykałaczkami,zeby trzymało kształt.Umieścić w naczyniu żaroodpornym . wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok 20 min

Na sos paprykowy

  • Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Na rozgrzanym oleju podsmazyc cebulę i paprykę.
  • Dorzucić suszone pomidory i czosnek.Dodac bulionu Dusić pod przykryciem około 15 minut.Pod koniec dodac smietanke.Doprawic solą i pieprzem
  • Całość lekko wystudzić i zblendować.