Drugie dania Dania rybne Uncategorized

Bataty nadziewane paprykarzem I podawane z krewetkami

 

Skladniki

  • 2 bataty

Bataty dokładnie umyć , wytrzeć  i przekroić  wzdłuż na dwie części. Włożyć  do blaszki wyłożonej papierem, lekko posolić  i piec przez ok. 40 minut w 200°C. W tym czasie przygotować  farsz.

Farsz

Składniki

  • 3 marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1 seler naciowy
  • 1 por
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1czerwona cebula
  • 300 gram makreli wędzonej
  • 50 ml oleju
  • Sól
  • czarny pieprz
  • słodka mielona papryka

Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i  poddusić na oliwie  . Dodać pokrojonego w plasterki pora.Dusić kilka kolejnych minut aż warzywa zmiękną. Międzyczasie na oleju udusić pokrojoną w kostkę cebulę.Dodać passatę i podsmażoną cebulę .Gotować przez 15 – 20 minut pod uchyloną pokrywką . Doprawić do smaku . Gotować do momentu odparowania płynu i powstania dość gęstej masy .

Do lekko przestudzonej masy dodać ryż i wędzoną , rozdrobnioną palcami makrelę . Wymieszać .

Gdy bataty się upieką wydrążyć  łyżką miąższ ze środka (zostawiając trochę na brzegach). Rozgnieść  go lekko widelcem. Dodać  miąższ do farszu i wymieszać .  Nałożyć  do wydrążonych łódek z batatów. Wstawić  z powrotem do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut.

Dodatkowo

  • 250 g większych krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • dwie łyżki masła
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie suszona)

Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia.  Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i  chili  , smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.

P1016760.JPG

P1016762.JPG