Drugie dania

Bataty zapiekane z soczewicą

Bataty zapiekane z soczewicą. Pyszny pomysł na obiad. Dobrze przyprawiona soczewica duszona z passatą pomidorową podana ze słodkimi ziemniakami, kleksem jogurtu i kolendrą.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 50 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 2 bataty przekrojone na pół
  • 100 g soczewicy czerwonej
  • 1/4 szkl. passaty pomidorowej
  • 1/4 szkl pasty tagine
  • cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • szczypta chilli
  • sól (pieprz)
  • oliwa

dodatkowo:

  • świeża kolendra
  • jogurt naturalny

Sposób wykonania / Instructions:

  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Bataty skropić oliwą, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut, aż będą miękkie.
  • Przepłukaną soczewicę ugotowac w osolonym wrzątku przez około 20 minut, aż zmięknie. Odcedzić. Cebulę zeszklić na łyżce oliwy, dodać przeciśnięty czosnek, kumin i chilli, następnie wlać passatę, pastę tagine i gotować kilka minut.
  • Upieczone bataty wyjąć z piekarnika. Do sosu dodac soczewicę i część wydrążonego miąższu z batatów. Całość przemieszać i pogotować jeszcze 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
  • Wydrążone bataty napełnić farszem z soczewicy, polać jogurtem i posypać listkami świeżej kolendry.