Drugie dania

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe. Kruche mięso z dobrze przyprawionym aromatycznym sosem. Zrazy smarowane musztardą, nadziewane papryką i korniszonami. Całość podana z buraczkami i ziemniakami hasselback.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 2 hrs
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na zrazy

  • 4 plastry wołowiny na pieczeń
  • 2 ogórki konserwowe pokrojone w słupki
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w słupki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 1/2 szklanki bulionu
  • 8 suszonych grzybów
  • 1/ 2 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Na buraki

  • 4 ugotowane lub upieczone buraki
  • 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 garść poszatkowanego koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania / Instructions:

Na zrazy

  • Rozbite tłuczkiem mięso doprawić solą i pieprzem. Każdy plaster posmarowć musztardą. Nałożyć słupki ogórka i papryki. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką.
  • Na głębokiej patelni z olejem podsmażyć mięso z każdej strony. Dorzucic cebule i razem chwilę dusić.Dodać czosnek. Zalac bulionem. Dorzucic suszone grzyby.
  • Gotować pod przykryciem przez ok 1.5 – 2 h, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia ściągnąć pokrywkę. Zredukować płyn i zagęścić śmietaną.

Na buraki

  • Buraki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać majonez, czosnek i koperek. Doprawić solą i pieprzem