Wołowina z suszonymi pomidorami i pastą tagine. Aromatyczny, gęsty gulasz z dodatkiem pikantnej pasty marokańskiej. Gulasz z dodatkiem wina, suszonych pomidorów i obłędnej ilości przypraw, to świetna propozycja na chłodniejsze dni, kiedy potrzebujecie zjeść coś treściwego, coś co Was rozgrzeje i będzie pełne aromatycznych dodatków. Taki właśnie jest ten gulasz. Sycący i dzięki paście tagine uzależniający. Świetnie sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków, makaronu czy kaszy.
Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 40 mins
Składniki / Ingredients:
- 500 g wołowiny na gulasz kostka
- 4 łyżki oleju
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 8 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych
- 10 pomidorów koktajlowych bez skórki, przekrojonych na pół
- 2 łyżki pasty tagine
- 125 ml wina wytrawnego czerwonego
- 6 sztuk małych papryk
Użyte przyprawy
- sól, pieprz
- czosnek granulowany
- kmin rzymski
- papryka wędzona
- kurkuma
Sposób wykonania / Instructions:
- Na rozgrzanej mocno patelni podsmażyć wołowinę. Obsmażyć z każdej strony, żeby mięso w środku było soczyste. Zmniejszyć ogień i dorzucić cebulę. Dusić razem około 10 min i zalać winem. Dusić kolejne 10 min przez przykrycia. Następnie dorzucić suszone i świeże pomidory oraz papryki. Doprawić przyprawami i pastą tagine. Dusić do miękkości pod przykryciem. ( ok 70 min ) Przed podaniem zdjąć pokrywkę i dusić do momentu aż zredukuje się płyn i sos zgęstnieje.