Zupa krem z buraka. Pyszna, zdrowa zupa krem z buraka. Dodatkowym atutem jest ten obłędny, głęboki kolor. Dla podkreślenia smaku kozi ser. U mnie również dodatek jajka. Jak ktoś chce mniej kalorycznie, to proponuję podać z samym jajkiem
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 20 mins
Czas gotowania / Cook time: 2 hrs 40 mins
Czas całkowity / Total time: 3 hrs
Składniki / Ingredients:
- 500 g czerwonych buraków
- 3 średnie marchewki
- Mały pęczek tymianku
- 100 g miękkiego koziego sera
- garśc pokruszonych pistacji
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cytryny
Sposób wykonania / Instructions:
- Obrane buraki i marchew wymieszać z oliwą, pieprzem, ½ pęczka tymianku i wstawić w foli do piekarnika na około 2,5 godziny w temperaturze 100 stopni C.
- Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować przez 10 minut. Dodać cytrynę i gotować jeszcze kilka minut.
- Zmiksować blenderem na gładką lub delikatnie grudkowatą masę.
- Podawać z kozim serem wymieszanym z pokruszonymi pistacjami oraz gotowanym jajkiem.