Śniadanie

Czerwone jajka faszerowane pesto

Czerwone jajka faszerowane pesto. Lubicie jak na talerzu jest kolorowo? Jeśli tak, to ten pomysł jest dla Was. Jajka zanurzone na noc w soku z buraka mają piekny kolor, Faszerowane buraczanym i dyniowym pesto to fajna propozycja na przekąskę lub kolorowe śniadanie.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
1 d
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na jajka

  • 6 ugotowanych jaj
  • 500 ml soku buraczanego

Burakowe pesto

  • 3 upieczone lub ugotowane buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów Pini
  • 1/4 szklanki tartego sera grana padano
  • 1/2 limonki
  • 1/3 szkl oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Dyniowe pesto

  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę upieczonej dyni (około 250 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 szklanka drobno startego parmezanu
  • 1/2 szklanki orzeszków pinii* (zrumienionych na suchej patelni)
  • 1/3 – 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

Sposób wykonania / Instructions:

Na jajka

  • Ugotowane jajka wsadzic do sloika z sokiem i odstawic na dwa dni. Po tym czasie podawac z pesto

Burakowe pesto

  • Buraki pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do blendera. Dodać czosnek i orzechy oraz wyciśnięty sok z połówki limonki. Dodać oliwę. Zmiksować.Dodać starty ser, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać oliwę z oliwek, by uzyskać pożądaną konsystencję.

Dyniowe pesto

  • Dynię opłukać i pokroić (ze skorupą) na 2 – 3 mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec przez około 25 – 30 minut, aż dynia będzie miękka ale jeszcze jędrna w środku.
  • Dynię ostudzić i odparować. Skórę odciąć a miąższ pokroić w kostkę, odmierzyć 1 szklankę pokrojonej dyni i włożyć ją do pojemnika ręcznego blendera.
  • Dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, tarty parmezan, orzeszki pinii, gałkę muszkatołową oraz dużo świeżo zmielonego pieprzu. Zmiksować, pozostawiając małe drobinki pesto. Doprawić solą morską.