Czerwone jajka faszerowane pesto. Lubicie jak na talerzu jest kolorowo? Jeśli tak, to ten pomysł jest dla Was. Jajka zanurzone na noc w soku z buraka mają piekny kolor, Faszerowane buraczanym i dyniowym pesto to fajna propozycja na przekąskę lub kolorowe śniadanie.
Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
1 d
Składniki / Ingredients:
Na jajka
- 6 ugotowanych jaj
- 500 ml soku buraczanego
Burakowe pesto
- 3 upieczone lub ugotowane buraki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki orzechów Pini
- 1/4 szklanki tartego sera grana padano
- 1/2 limonki
- 1/3 szkl oliwy z oliwek
- Sól
- Pieprz
Dyniowe pesto
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę upieczonej dyni (około 250 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 szklanka drobno startego parmezanu
- 1/2 szklanki orzeszków pinii* (zrumienionych na suchej patelni)
- 1/3 – 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
Sposób wykonania / Instructions:
Na jajka
- Ugotowane jajka wsadzic do sloika z sokiem i odstawic na dwa dni. Po tym czasie podawac z pesto
Burakowe pesto
- Buraki pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do blendera. Dodać czosnek i orzechy oraz wyciśnięty sok z połówki limonki. Dodać oliwę. Zmiksować.Dodać starty ser, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać oliwę z oliwek, by uzyskać pożądaną konsystencję.
Dyniowe pesto
- Dynię opłukać i pokroić (ze skorupą) na 2 – 3 mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec przez około 25 – 30 minut, aż dynia będzie miękka ale jeszcze jędrna w środku.
- Dynię ostudzić i odparować. Skórę odciąć a miąższ pokroić w kostkę, odmierzyć 1 szklankę pokrojonej dyni i włożyć ją do pojemnika ręcznego blendera.
- Dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, tarty parmezan, orzeszki pinii, gałkę muszkatołową oraz dużo świeżo zmielonego pieprzu. Zmiksować, pozostawiając małe drobinki pesto. Doprawić solą morską.



