Drugie dania

Makaron z burakowym pesto

Makaron z burakowym pesto. Pyszny makaron fusillata casareccia wymieszany z obłędnym pesto z buraka. Do tego dorsz z piekarnika. Piękne kolory, do tego zdrowo i smacznie. Czego chcieć więcej?

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Buraczane pesto

  • 3 upieczone lub ugotowane buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów Pini
  • 1/4 szklanki tartego sera grana padano
  • 1/2 limonki
  • 1/3 szkl oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Na makaron

  • 100 gr ugotowanego makaronu fusillata casareccia
  • buraczane pesto opcjonalnie
  • garść płatków parmezanu

Na dorsza

  • 500 g filetu z dorsza
  • 2 cm kawałek imbiru starty na tartce
  • Sok z limonki
  • Kilka gałązek świeżego koperku
  • sól himalajska
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • szczypta suszonej szałwii

Sposób wykonania / Instructions:

Buraczane pesto

  • Buraki pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do blendera. Dodać czosnek i orzechy oraz wyciśnięty sok z połówki limonki. Dodać oliwę. Zmiksować.Dodać starty ser, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać oliwę z oliwek, by uzyskać pożądaną konsystencję.

Na makaron

  • Ugotowany, ciepły makaron wymieszać z buraczanym pesto. Przed podaniem posypać serem parmezan.

Na dorsza

  • Filety z dorsza z każdej strony dobrze natrzeć sokiem z limonki. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować niewielką ilością oliwy. Ułożyć dorsza. Na wierzchu natrzeć imbirem i posypać szałwią. Następnie położyć koperek. Rybę skropić odrobina oliwy na wierzchu. Piec w temp. 180 st C przez ok 20 minut.