Śniadanie

Drożdżowe bułeczki z burakowym pesto

Drożdżowe bułeczki z burakowym pesto. Pyszne, drożdżowe ślimaczki nadziewane burakowym pesto, serem philadelphia, tartym parmezanem i kolendrą. Świetne na śniadanie, do pracy, czy do na szkolną przekąskę.

Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
2 hrs
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Buraczane pesto

  • 3 buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów pini
  • 1/4 szklanki tartego sera grana padano
  • 1/2 limonki
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Na bułeczki

  • 540 g mąki pszennej
  • 1/2 łyzeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
  • 75 g masła (roztopionego)
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 1 opakowanie kremowego (białego sera typu philadelphia)
  • 1 garść posiekanej świeżej kolendry
  • buraczane pesto opcjonalnie
  • tarty parmezan opcjonalnie

Sposób wykonania / Instructions:

Buraczane pesto

  • Buraki umyć i ugotować/uparować/upiec w skórce. Obrać ze skórki.
  • Pokroić na mniejsze kawałki i przłożyć do blendera. Dodać czosnek i orzechy oraz wyciśnięty sok z połówki limonki. Zmiksować.Dodać starty ser, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać oliwę z oliwek, by uzyskać pożądaną konsystencję

Na bułeczki

  • Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  • Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.
  • Przygotowany prostokąt posmarować pesto. Następnie posmarować serkiem philadelphia i posypać startym serem parmezan. Posypac kolendrą. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 10 -12 części). Ułożyć je na blaszce wyłozonej pergaminem, w sporych odstepach, żeby się nie stykały. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).
  • Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiemi wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 minut .

Metoda dla osób uzywających maszyny do chleba :

  • Wszystkie składniki umieścić w maszynie. Wpierw płyny, potem produkty sypkie i na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.