Ciasta Uncategorized

Bezowa rolada z cytrynowym kremem i lemon curd

 

Lo matko jakie to dobre !!! W trakcie świąt wielkanocnych w angielskiej telewizji leciał program kulinarny prowadzony przez Merry Berry . Pani opowiadała o tradycyjnych potrawach wielkanocnych . Wspomniała nawet o naszej polskie babie piaskowej . W trakcie całego programu pojawiło się kilka ciekawych propozycji ale ta na bezowa roladę z lemon curd podbiła moje serce . Ja za pierwszym razem zrobiłam lemon curd z ilością cukru podana w oryginalnym przepisie . Przy drugim podejściu zmniejszyłam ilość cukru o polowe bo było mi jednak za słodko . Całość jest lekka , smacznie kwaskowa a lemon curd wymiata 

Beza

  • 10 białek (jajka przed rozbiciem wyjąć  z lodówki, by miały temperaturę pokojową, piana lepiej się ubije)
  • szczypta soli
  • 500 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

 

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać 1/3 cukru.Ubijać przez jakiś czas . Nie przerywając ubijania dosypać  kolejną 1/3 część cukru. Dalej ubijać  i na koniec dodać pozostałą część  cukru i dalej ubijać. Ubijać  do momentu  aż piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna
Sztywność piany gwarantuje  chrupkość w bezach
Następnie dodać mąkę ziemniaczaną  i ocet .Zmiksować raz jeszcze, dokładnie rozprowadzając je w sztywnej pianie.

Tak przygotowaną pianę wylać na duza blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Rozprowadzić  tak, by spody miały równą grubość w każdym miejscu

Wstawić do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika .Jednak zaraz po zamknięciu drzwi piekarnika zmniejszyc temperaturę grzania:
– jeśli z termoobiegiem, to do 130 st. C i piec przez 90 minut
– jeśli bez termoobiegu, to do 150 st. C i piec  także przez 90 minut

Po 90 minutach wyjąć z piekarnika i zostawić  do ostygnięcia –wraz z papierem, na którym się piekła beza

 

  • 50 gram pistacji bez skorupek

Na lemon curd

  • 10 żółtek
  • 250 gram drobnego cukru
  • 200 gram miękkiego masła
  • 8 -10 cytryn

Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krotko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy

W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić  masę jajeczno cytrynowa tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.

Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu . Powinno to zająć ok 10 min ( u mnie za pierwszym razem prawie 30 min !!! )

Tak powstałą masę można przechowywać w słoiku przez dwa tygodnie

  • 300 ml serka mascarpone

 

Część lemon curd wymieszać z 300 ml mascarpone do uzyskania kremu cytrynowego . W przepisie podane jest 100 gram lemon curd . Ja dodałam na oko . Przy każdej dodawanej łyżce lemon curd próbowałam czy smak mi odpowiada .

Beze posmarować kremem a w środek dodać kilka łyżek samego lemon curd , bez dodatku serka mascarpone . Całość posypać zmielonymi pistacjami i zwinąć w roladę

20170605_100830.jpg

20170605_100837.jpg

20170605_101241.jpg

20170605_101314.jpg

źródło inspiracji

https://www.youtube.com/watch?v=04P_zXXgabc

 

http://www.bbc.co.uk/food/recipes/lemon_curd_and_pistachio_20948