Ciasta Uncategorized

Bezy z jeżynowym kremem ( blackberry curd )

 

 

 

To jest taki deser z wersji idealnych. Słodycz i chrupkość bez przełamana jeżynowym kremem i kwaskowymi owocami. Niebo w gębie 

Na bezy
⦁ 10 białek (jajka przed rozbiciem wyjąć z lodówki, by miały temperaturę pokojową, piana lepiej się ubije)
⦁ szczypta soli
⦁ 500 g drobnego cukru
⦁ 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
⦁ 1 łyżeczka octu
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać 1/3 cukru.Ubijać przez jakiś czas . Nie przerywając ubijania dosypać kolejną 1/3 część cukru. Dalej ubijać i na koniec dodać pozostałą część cukru i dalej ubijać. Ubijać do momentu aż piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna
Sztywność piany gwarantuje chrupkość w bezach
Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet .Zmiksować raz jeszcze, dokładnie rozprowadzając je w sztywnej pianie.
Pianę wyłożyć na papier formując krążki . Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec bezy przez 45 minut.
Na jezynowy curd
⦁ 10 żółtek
⦁ 250 gram drobnego cukru
⦁ 200 gram miękkiego masła
⦁ 2 cytryny
⦁ 700 gram mrożonych jeżyn

Mrożone jeżyny umieścić w garnuszku.Dodac jedną łyżke cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendowac jeżyny na gładką masę.
Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krotko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać jeżynowe pure.
W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno cytrynowa tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .
Dodatkowo
⦁ jeżyny
⦁ jagody
⦁ liofilizowane mango

P1011764.JPG

P1011759.JPG