Drugie dania

Biała kasza gryczana z zielonym groszkiem

Biala kasza gryczana z groszkiem. Kasza jest częstym gościem u mnie w domu. Kasza jest świetnym źródłem błonnika, dlatego tak chętnie przyrządzam ja na obiad. Tutaj kasza z pieczarkami, zielonym groszkiem, papryką. Wzbogacona serem feta. Podana z piersią z kury. Zdrowo może być również smacznie. 

Biała kasza gryczana z groszkiem, papryką i fetą

⦁ 100 g białej kaszy gryczanej
⦁ 200 g brązowych pieczarek pokrojonych w ćwiartki
⦁ 1 cebula, bardzo drobno posiekane
⦁ 2szklanki bulionu warzywnego
⦁ 100 gram świeżego zielonego groszku
⦁ 100 gram zielonej fasoli soi
⦁ 100 gram małych papryk
⦁ 2 łyżki oliwy z oliwek (albo masła)
⦁ sól, świeżo mielony czarny pieprz
⦁ 50 gram sera feta w kostce

Kaszę dokładnie opłukać i odsączyć na sicie . Zalać bulionem warzywnym. Gotować na średnim ogniu, do momentu, aż kasza wchłonie cały bulion.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekana cebulę i smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Dorzucić paprykę przekrojona na pół. Chwile podsmażyć. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć przez chwilę. Przyprawić do smaku i dusić do miękkości. Dodać kaszę, następnie groszek i zieloną fasolę soi. Dobrze wymieszać. Pod koniec smażenia dodać ser feta.

⦁ 2 piersi z kury
⦁ Oliwa
⦁ Sól
⦁ Czosnek granulowany
⦁ Kolendra
⦁ Kurkuma
⦁ Majeranek
⦁ Imbir
⦁ Gorczyca biała
⦁ Kminek

Piekarnik nastawić na 230 stopni.
Piersi umyć, osuszyć, oprószyć solą i przyprawami. Polać oliwą z oliwek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze 15 minut.
W trakcie pieczenia można obrócić mięso na drugą stronę.