Śniadanie Drugie dania

Pasta z czarnych oliwek

Pasta z czarnych oliwek. Charakterna pasta z dodatkiem kaparów, sera parmezan i czosnka. Świetna jako smarowidło na chleb i podana z gotowanym jajkiem, lub też jako dodatek do makaronu czy nadzienie do mięsa. Pyszna i szybka do zrobienia.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 5 mins
Czas gotowania / Cook time: 10 mins
Czas całkowity / Total time: 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 150 g czarnych oliwek bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki odsączonych z zalewy kaparów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4-5 łyżek dobrej oliwy z oliwek
  • duża szczypta chili w proszku
  • świeżo mielony pieprz
  • 3 łyżki tartego sera parmezan

Sposób wykonania / Instructions:

  • Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Podawać ze świeżym chlebem, najelepiej domowej roboty i ugotowanym jajkiem.

źródło inspiracji: https://www.poezja-smaku.pl/tapenada-pasta-z-czarnych-oliwek/