Pasta z czarnych oliwek. Charakterna pasta z dodatkiem kaparów, sera parmezan i czosnka. Świetna jako smarowidło na chleb i podana z gotowanym jajkiem, lub też jako dodatek do makaronu czy nadzienie do mięsa. Pyszna i szybka do zrobienia.
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 5 mins
Czas gotowania / Cook time: 10 mins
Czas całkowity / Total time: 15 mins
Składniki / Ingredients:
- 150 g czarnych oliwek bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki odsączonych z zalewy kaparów
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4-5 łyżek dobrej oliwy z oliwek
- duża szczypta chili w proszku
- świeżo mielony pieprz
- 3 łyżki tartego sera parmezan
Sposób wykonania / Instructions:
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Podawać ze świeżym chlebem, najelepiej domowej roboty i ugotowanym jajkiem.



źródło inspiracji: https://www.poezja-smaku.pl/tapenada-pasta-z-czarnych-oliwek/