Śniadanie Ciasta

Bułeczki z borówkami

Bułeczki z borówkami. Pyszne, puszyste drożdżowe bułeczki na słodko, z borówkami i białym, kremowym serkiem typu philadelphia.. Dobre na śniadanie, do pracy, szkoły czy też do popołudniowej kawy.

Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 20 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
2 hrs
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 40 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Bułeczki z borówkami

    Na ciasto

    • 540 g mąki pszennej
    • 80 g drobnego cukru do wypieków
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 10 g suchych drożdży
    • 75 g masła (roztopionego)
    • 250 ml mleka
    • 2 duże jajka

    Na nadzienie z borówkami

    • 500 gr borówek lub jagód
    • 100 gr serka philadelphia
    • cukier opcjonalnie

    Na lukier

    • 1 szklanka cukru pudru
    • 3 łyżki mleka

    Sposób wykonania / Instructions:

    Na bułeczki

    • W pierwszej kolejności mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Nastepnie dodać resztę składników. Wszystko dobrze wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Tak wyrobić ciasto żeby było spręzyste i miękkie. Z ciasta zrobić kulę, umieścic w oprószonej mąką misce. Odstawić w ciepłe miejsce na około . Przykryć ręcznikiem kuchennym na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
    • Jak ciasto będzie ładnie wyrośnięte rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm. Robic to delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie przykleiło do wałka.
    • Otrzymany prostokąt posmarować serkiem, Rozłożyć równomiernie borówki i posypac cukrem . Zwinąć ściśle wzdłuż krótszego boku, na kształt rolady. Pokroić na mniej więcej 3 cm kawałki. Ułożyć na blaszcze uważając żeby sie stykały. Przykryć ręcznikiem kuchennym. Odstawić na około pół godziny żeby ponownie wyrosły.
    • Wyrośnięte drożdzówki umieścić w piekarniku nagrzanym do 180ºC i piec około 20 minut. Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki polukrować lukrem

    Na lukier

    • Z mleka i cukru pudru zrobic lukier. Ucierac łyzeczka do uzyskania gładkiej konsystencj. Jesli lukier jest zbyt gęsty dolać mleka, jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru.

    Metoda dla osób uzywających maszyny do chleba :

    • Wszystkie składniki umieścić w maszynie. Wpierw płyny, potem produkty sypkie i na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.