Pierogi z jagodami. Już dawno za mną „chodziły”. Uwielbiam pierogi pod każdą postacią. Tym razem z jagodami, bo mamy przecież sezon letni w pełni. Trzeba wiec wykorzystać wszystkie dobrodziejstwa natury. Pierogi podane z truskawkową salsa i sosem jagodowym.
Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Składniki / Ingredients:
Na ciasto pierogowe
- 260 g mąki
- 120 ml wody
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 30 g masła
Dodatkowo :
- 500 gr jagód
- cukier
Na salsę truskawkową
- 10 świeżych truskawek
- kilka śliwek węgierek
- garść jagód
- Miód
- Sos tabasco
- świeży tymianek
Sposób wykonania / Instructions:
Na ciasto pierogowe
- Mąkę wymieszać z solą, dodać jajko i masło. Wymieszać. Dodać wodę i zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić na bok żeby poleżało 30 min.
- Ciasto rozwałkować na cienki placek . Z ciasta szklanką wyciąć koła. Na każdy kawałek ciasta nałożyć jagody i cukier. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię
Na salsę truskawkową
- Truskawki i śliwki umyć. Pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki. Dodać jagody . Następnie dodać miód, sos Tabasco i tymianek. Dokładnie wymieszać .
- U mnie pierogi dodatkowo podane z kwaśną śmietaną, cukrem i sosem jagdowym.