Drugie dania

Botwinka

Botwinka. Zupa mojego dzieciństwa. Kocham za ten niepowtarzalny smak i obłędny kolor. Mogłabym jeść bez przerwy.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 3 pęczki młodej botwinki ( liscie poszatkowane (buraki obrane i pokrojone w plasterki ()
  • 3 młode marchewki pokrojone w plastry
  • 2 pietruszki pokrojone w plasterki
  • 4 młode ziemniaki – 350 g pokrojone w kostkę
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • mały pęczek koperku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: pół łyżeczki soli (płaska łyżeczka cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu)
  • kwaśna śmietana

Sposób wykonania / Instructions:

  • W rondelku umieścić masło. Na rozgrzane masło wrzucić warzywa i podsmażać je w garnku bez przykrycia przez dziesięć minut.
  • Do warzyw dorzucic botwinę i zalać bulionem. Wymieszac i gotować na średnim ogniu przez około 30 min. Na koniec dodać poszatkowany koperek, trzy łyżki soku z cytryny , pół łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Wymieszac i ponownie zagotować. Przed podaniem udekorować kleksem kwaśnej śmietany

źródło inspiracji https://aniagotuje.pl/przepis/botwinka