Botwinka. Zupa mojego dzieciństwa. Kocham za ten niepowtarzalny smak i obłędny kolor. Mogłabym jeść bez przerwy.
Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Składniki / Ingredients:
- 3 pęczki młodej botwinki ( liscie poszatkowane (buraki obrane i pokrojone w plasterki ()
- 3 młode marchewki pokrojone w plastry
- 2 pietruszki pokrojone w plasterki
- 4 młode ziemniaki – 350 g pokrojone w kostkę
- 1 litr bulionu warzywnego
- mały pęczek koperku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki soku z cytryny
- przyprawy: pół łyżeczki soli (płaska łyżeczka cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu)
- kwaśna śmietana
Sposób wykonania / Instructions:
- W rondelku umieścić masło. Na rozgrzane masło wrzucić warzywa i podsmażać je w garnku bez przykrycia przez dziesięć minut.
- Do warzyw dorzucic botwinę i zalać bulionem. Wymieszac i gotować na średnim ogniu przez około 30 min. Na koniec dodać poszatkowany koperek, trzy łyżki soku z cytryny , pół łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Wymieszac i ponownie zagotować. Przed podaniem udekorować kleksem kwaśnej śmietany



źródło inspiracji https://aniagotuje.pl/przepis/botwinka