Drugie dania

Pierś z kurczaka z pastą z bobu

Pierś z kurczaka z pastą z bobu. Pierś z kurczaka nadziewana pastą z bobu i suszonymi pomidorami. Zawinięta w plastry szynki parmeńskiej i pieczona w piekarniku. Soczysta, smaczna i sycąca.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na pastę z bobu

  • 500 gr ugotowanego bobu
  • 1/2 pęczka szczypioru z cebulkami pokrojonego drobno
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 50 ml gęstej (kwaśnej śmietany śmietany)
  • 50 gr sera feta
  • sól (pieprz do smaku)

Na pierś z kurczaka

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka (każda po około 200 g)
  • pasta z bobu
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 8 kawałków suszonych pomidorów w oleju
  • 8 plasterków suszonej szynki parmeńskiej

Sposób wykonania / Instructions:

Na pastę z bobu

  • Ugotowany bób obrać ze skórki. Cebulki i czosnek pokroić drobno. Do bobu dodać pokrojony szczypior, czosnek i cebulki.
  • Bób zblendować ze śmietaną, dodac pokruszoną fetę.

Na pierś z kurczaka

  • Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozłożyć płasko na blacie. Rozbić na płasko. Oprószyć solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz.
  • Na piersi rozsamrować pastę z bobu i ułożyc suszone pomidory .
  • Do nagrzanego piekarnika wstawić małą blaszkę, na której będzie się piekł kurczak. Nagrzewać ją przez około 5 – 10 minut.
  • Mięso zwinąc w rulon i zawinąć w plasterki szynki
  • Wyjąć blaszkę z piekarnika, rozprowadzić na niej łyżkę oliwy i ułożyć w tym miejscu roladki z kurczaka. Polać je resztą oliwy i wstawić do piekarnika na około 25 minut. Pokroić na 2 – 3 cm plasterki. Podawac według uzanania