Pierś z kurczaka z pastą z bobu. Pierś z kurczaka nadziewana pastą z bobu i suszonymi pomidorami. Zawinięta w plastry szynki parmeńskiej i pieczona w piekarniku. Soczysta, smaczna i sycąca.
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Składniki / Ingredients:
Na pastę z bobu
- 500 gr ugotowanego bobu
- 1/2 pęczka szczypioru z cebulkami pokrojonego drobno
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 50 ml gęstej (kwaśnej śmietany śmietany)
- 50 gr sera feta
- sól (pieprz do smaku)
Na pierś z kurczaka
- 2 pojedyncze piersi kurczaka (każda po około 200 g)
- pasta z bobu
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 8 kawałków suszonych pomidorów w oleju
- 8 plasterków suszonej szynki parmeńskiej
Sposób wykonania / Instructions:
Na pastę z bobu
- Ugotowany bób obrać ze skórki. Cebulki i czosnek pokroić drobno. Do bobu dodać pokrojony szczypior, czosnek i cebulki.
- Bób zblendować ze śmietaną, dodac pokruszoną fetę.
Na pierś z kurczaka
- Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozłożyć płasko na blacie. Rozbić na płasko. Oprószyć solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz.
- Na piersi rozsamrować pastę z bobu i ułożyc suszone pomidory .
- Do nagrzanego piekarnika wstawić małą blaszkę, na której będzie się piekł kurczak. Nagrzewać ją przez około 5 – 10 minut.
- Mięso zwinąc w rulon i zawinąć w plasterki szynki
- Wyjąć blaszkę z piekarnika, rozprowadzić na niej łyżkę oliwy i ułożyć w tym miejscu roladki z kurczaka. Polać je resztą oliwy i wstawić do piekarnika na około 25 minut. Pokroić na 2 – 3 cm plasterki. Podawac według uzanania


