Drugie dania

Brokułowa sałatka z dorszem

Pożywna, szybka do zrobienia i bardzo smaczna. Brokuł, ser wasabi ( może być inny ), żurawina, orzechy, chrupiący boczek i majonez to bardzo fajne połączenie. Sałatka nie tylko dobrze smakuje, ale też syci. U mnie podana z dorszem z piekarnika.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na sałatkę

  • 1 brokuł ugotowany al dente
  • 1/2 szklanki czerwonej cebuli drobno posiekanej
  • 120 g Sera wasabi pokrojonego w kostkę (ja akurat miałąm w domu taki, ale może byc inny)
  • majonez opcjonalnie
  • 2 łyżki musztardy
  • 200 gr wędzonego boczku w kostce (wczesniej podsmażonego)
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny (zalać wrzątkiem i odstawić, aż zmięknie)
  • 1/4 szklanki pokrojonych migdałów
  • garśc pokruszonych pisatcji
  • Sól i pieprz

Na dorsza

  • 2 filety z dorsza
  • 4 ząbki z czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • suszony tymianek
  • imbir granulowany

Sposób wykonania / Instructions:

Na sałatkę

  • Wszystkie składniki wymieszać. Majonezu dodać tyle, aby uzyskac odpowiednia dla Was konsytencję. Specjalnie nie podaję ilości, bo każdy lubi inaczej.

Na dorsza

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie usmażyć na patelni.

źródło inspiracji https://www.spendwithpennies.com/broccoli-salad/