Przepis na babeczki brownie z gruszkami podpatrzony na jednej stronie z wypiekami. Babeczki są mało skomplikowane w wykonaniu, mocno czekoladowe i przyjemne w smaku dzięki zatopionej w nich gruszce. Ładnie się prezentują. Wykończone polewą czekoladową. Po prostu obłędne.
Ilość porcji / Servings – 10
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Składniki / Ingredients:
Na gruszki w syropie:
- 3 dojrzałe gruszki
- 150 g cukru
- 750 ml wody
Na muffinki
- 180 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 duże jajka
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Na polewę czekoladową
- 40 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 60 g czekolady gorzkiej lub deserowej
Sposób wykonania / Instructions:
Na gruszki w syropie:
- Gruszki przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Nie obierać. Wodę zagotować z cukrem. Gruszki włożyć wrzątku i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, uważając, żeby się nie rozpadły. ( U mnie to było około 5 minut ) Wyjąć, odcedzić.
Na muffinki
- W rondelku roztopić masło. Zdjąć z palnika i dodać pokruszoną czekoladę. Odstawić na 1 minutę. Wymieszać do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić.
- Jajek lekko roztrzepać w naczyniu rózgą kuchenną. Wsypać cukier i wymieszać. Dodać przestudzony sos czekoladowy i wymieszać. Do czekoladowej mieszanki dodac przesianą mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać.
- Przygotować 10 papilotek do muffinów (jeśli nie są sztywne włożyć je do formy na muffiny). Ciasto wlać do papilotek. W środek każdej mufinki włożyć ćwiartkę przygotowanej wcześniej gruszki.
- Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 minut. Nie piec zbyt długo. Ważne żeby mufinki były wilgotne, lekko zakalcowate. Wyjąć, wystudzić. Polać polewą czekoladową.
Na polewę czekoladową
- W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.
https://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-brownie-z-gruszkami




