Ciasta Uncategorized

Brownie z musem czekoladowym I karmelizowanymi śliwkami w galaretce

 

Mocno czekoladowo a to za sprawa brownie i lekkiego musu czekoladowego . Do tego kwaskowe , karmelizowane śliwki w galaretce . Gorzkawe brownie i słodki mus przyjemnie przełamane smakiem śliwek. 

Spód Brownie:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady (60%-70% kakao) dobrej jakości
  • 3 jajka
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 135 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: mielone migdały )
  • szczypta soli

 

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C .Dno formy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
  • Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki czekoladę, mieszając od czasu do czasu roztopić czekoladę razem z masłem nie podgrzewając za bardzo masy.
  • W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem .Dodać do nich roztopioną masę czekoladową i zmiksować na jednolitą masę.
  • Dodać mąkę, sól i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.

Czekoladowy mus

  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżka kakao
  • 150  g drobnego cukru
  • 5  łyżeczek  żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 100 ml ciepłej wody

 

Roztopić masło i czekoladę, ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Ubite białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną , ostudzona w wodzie żelatyną

Masę wylać na ostudzone brownie . Wstawić do lodówki na ok. 4 – 5 godzin lub na całą noc.

Na śliwkowy wierzch

  • 500 gram
  • 5 łyżeczek brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki tartego cynamonu
  • 4 łyżki masła
  • kilka kropel soku z cytryny
  • ½ opakowania suchej galaretki z owoców leśnych  (35 gram )

Śliwki umyć  i usunąć  pestki krojąc je na polówki. Roztopić  masło na patelni i gdy się rozpuści wrzucić śliwki. Następnie dodać  cukier trzcinowy i sok z cytryny. Delikatnie mieszać  śliwki drewnianą szpatułką. Na koniec dodać cynamon i jeszcze kilkakrotnie przewrócić  śliwki na patelni. Pod koniec wsypać sucha galaretkę .Dokładnie wymieszać żeby nie było grudek. Tężejącą masę wylać na dobrze schłodzony mus czekoladowy

P1017034.JPG

P1017021.JPG

P1017007.JPG