Ciasta Uncategorized

Brownie z pistacjami , z glazurą pomarańczową podawane z sosem malinowym i sorbetem

 

To jest ciasto dla maniaka czekolady . To jest ciasto dla mnie bo ja kocham wszystko co czekoladowe . Czekolada. Dużo czekolady . Ciasto lekko wilgotne w środku . Intensywne i ciężkie . To tego masa chrupiących pistacji i dla podbicia smaku glazura pomarańczowa . Dodatkowo  , żeby się zupełnie zatracić domowej roboty sos malinowy. Kwaskowaty i przełamujący smak czekolady . I na dokładkę sorbet .

Forma 24 cm / 34 cm

Składniki

  • 400 g masła
  • 400 g gorzkiej czekolady (60%-70% kakao) dobrej jakości
  • 4 jajka
  • 2  szklanki cukru trzcinowego
  • 270 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
  • opcjonalnie: 1/2 szklanki pistacji
  • Marmolada pomarańczowa

Dodatkowo

Sos malinowy

  • 500  gram mrożonych malin
  • Cukier 2 łyżki

Wykonanie

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia )
  • Masło , pokrojone na kawałki włożyć do garnuszka. Roztapiać , mieszając od czasu do czasu . Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać połamaną czekoladę.Mieszając od czasu do czasu roztopić czekoladę razem z masłem nie podgrzewając za bardzo masy.
  • W oddzielnej misce ubić jajka z cukrem oraz wanilią.Do ubitej piany dodać roztopioną masę czekoladową i zmiksować na jednolitą masę.
  • Dodać mąkę, sól i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię, posypać pistacjami  jeśli ich używamy. Wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut. Pilnować czasu , żeby brownie się za bardzo nie wysuszyło
  • W rondelku podgrzać marmoladę pomarańczową . Ciepłą , przetrzeć przez sitko . Gładką masą posmarować wierzch brownie

Sos malinowy

W rondelku umieścić mrożone maliny . Dodać cukier i na wolnym ogniu zagotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika. Przetrzeć przez sitko, wyrzucić nasionka

Brownie podawać z sosem malinowym i sorbetem ( w moim przypadku sorbet ze sklepu , choć w przyszłości pokuszę się o zrobienie własnego )

ENGLISH VERSION

Brownie with pistachio and orange glaze served with raspberry sauce and sorbet
Cake baking tray 24 cm / 34 cm

  • 400 g butter
    • 400 g good quality dark chocolate (60% -70% cocoa)
    • 4 eggs
    • 2 cups brown sugar
    • 270 g plain flour
    • pinch of salt
    • vanilla sugar or vanilla extract
    • Optional: 1/2 cup pistachios
    • Orange marmalade

Additional
raspberry sauce
• 500 grams of frozen raspberries
• 2 tablespoons sugar

• Preheat the electric oven to 160 degrees C (line the base and sides of cake tray with baking parchment) .
• Cut  butter into pieces  and melt in a small pot, stirring from time to time. When butter is half melted add crushed chocolate. Stirring from time to time, melt chocolate with butter.  Do not bring the mixture to boil.
• In a separate bowl, beat the eggs with the sugar and vanilla extract, then add the melted chocolate  and mix until all combined together. Add flour, salt and mix all of the ingredients well together. Spread onto the tray, smooth the surface, and sprinkle with pistachios. Put in the oven and bake for 25 minutes.
• In a saucepan, heat the orange marmalade. When warm,  sieve through a strainer  and brush the top of the cake with the marmalade

Raspberry sauce
In a saucepan, put the frozen raspberries, add sugar and simmer to boil until all of the sugar is dissolved. Remove from the cooker, drain through a strainer and discard seeds.

Serve brownie  with raspberry sauce and sorbet (in my case sorbet was from the store but in the future I am going  to make my  own)

P1010776.JPG

P1010775.JPG

P1010765.JPG