Jakis czas temu robiłam sernik na zimno z dodatkiem awokado. Sernik z awokado . Pisałam wtedy, ze nie bardzo podoba mi się masa na spod ciasta i ze będę próbować ponownie swoich sil. Tym razem połączyłam sernik awokado z czekoladowym Brownie i jest zdecydowanie lepiej . Tu mi wszystko pasuje i jest smacznie.
Spód Brownie:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady (60%-70% kakao) dobrej jakości
- 3 jajka
- 1 szklanka brązowego cukru
- 135 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: mielone migdały )
- szczypta soli
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C .Dno formy 20 cm / 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki czekoladę, mieszając od czasu do czasu roztopić czekoladę razem z masłem nie podgrzewając za bardzo masy.
W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem .Dodać do nich roztopioną masę czekoladową i zmiksować na jednolitą masę.
Dodać mąkę, sól i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć do blaszki, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.
Składniki na masę awokado
- 750 gram sera typu riccota, mascarpone czy innego białego, kremowego sera
- 3 galaretki agrestowe rozpuszczone w 500 ml przegotowanej wody
- 2 duże awokado
- 1/4 kubka soku z limonek
- 100 gram cukru ( może być xylitol czyli cukier brzozowy jeśli ktoś posiada )
3 agrestowe galaretki rozpuścić w 500 ml przegotowanej, gorącej wody. Obrane i pozbawione pestki awokado umieścić w misce . Dodać ser, cukier i sok z limonek. Zmiksować na gładką masę. Dodać tężejącą galaretkę, zmiksować i wylać do formy. U mnie forma w kształcie wieńca. Wylać masę do ¾ pojemności formy. Resztę formy wypełnić brownie. Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej.