Ciasta Uncategorized

Brownie z zasmażanymi jabłkami z galaretką

Chodziło za mną coś z jabłkami. Szarlotki goszczą u mnie w domu zbyt często, stwierdziłam więc, że tym razem połączę moje ulubione zasmażane jabłka z mocno czekoladowym brownie. Do tego na koniec dodałam pokruszoną bezę i karmelizowane jabłko. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.  

Spód Brownie:
200 g masła
300 g gorzkiej czekolady (60%-70% kakao) dobrej jakości
3 jajka
1 szklanka brązowego cukru
135 g mąki pszennej
szczypta soli

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C .Dno formy o wymiarach 21 cm x 28 cm , wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki czekoladę, mieszając od czasu do czasu roztopić czekoladę razem z masłem nie podgrzewając za bardzo masy.
W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem .Dodać do nich roztopioną masę czekoladową i zmiksować na jednolitą masę.
Dodać mąkę, sól i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.

 

Nadzienie jabłkowe:
2 słoiki jabłek prażonych do szarlotki ( po około 800 g)
3 opakowania galaretki cytrynowej (na 500 ml wody)
1 łyżeczka cynamonu (jeśli jabłka ze słoika nie zawierają cynamonu)
Jabłka przełożyć do garnuszka, dodać cynamon, wymieszać i mocno podgrzać. Dodać suchą galaretkę, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Masę jabłkową wylać na wystudzone brownie. Odstawić do stężenia masy jabłkowej.

Ja wykroiłam moje jabłeczniki okrągłą foremką i udekorowałam bezami i karmelizowanym jabłkiem.

P1010113.JPG

P1010090.JPG