Śniadanie Drugie dania Uncategorized

Bubble and squeak czyli bałagan kapusciano ziemniaczany

 

Kolejna propozycja rodem z Anglii. Kapcaniano ziemniaczany misz masz w połączeniu z polska podsmażaną kiełbasą , pieczarkami i pomidorem podsmażonym . Prawie angielskie śniadanie. Prawie bo z polskim akcentem 

Nazwa dania pochodzi od dźwięków powstających podczas gotowania (to bubble – bulgotać, to squeak – piszczeć, kwiczeć). Czasami danie nazywane jest też bubble and scrape (to scrape – skrobać).

Puree z ziemniaków

składniki

  • 500 gram  mączystych ziemniaków
  • 50 g masła
  • 200 ml śmietany
  • 2 łyżeczki soli

Ziemniaki obrać , ugotować  w lekko osolonej wodzie. Z ugotowanych  odlać  wodę.Ziemniaki przełożyć  ponownie do garnka i zostawić  przez chwilę na gazie aby odparowały.

Gorące ziemniaki przepuścić  przez prasę do ziemniaków. Przełożyć do miski, dodać  miękkie masło, śmietanę i sol do smaku . Wymieszać  dokładnie.

 

  • 1 lyzka masła
  • 1 cebula pokrojona w plastry
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 15-20 gotowanych brukselek lub resztki gotowanej kapusty
  • 400g ziemnaiczanego puree
  • Sol
  • Pieprz

Dodatkowo

  • Gotowane jajko
  • Smażone pieczarki
  • Kiełbasa śląska
  • Cebula
  • Watercres

Roztopić  tłuszcz na patelni. Dodać cebulę i czosnek. Następnie dodać  plasterki ugotowanej  kapusty lub brukselek . Smażyć okolo 5-6 minut.
Następnie dodać ziemniaczane puree.Wymieszać. Doprawić sola i pieprzem . Całość rozprowadzić równomiernie po powierzchni patelni . Pozwolić żeby się zrumieniło i przewrócić na druga stronę . Smażyć do zrumienienia drugiej strony

Tak przygotowane danie podawać z ugotowanym jajkiem , podsmażoną kiełbasą z cebula , pieczarkami i pomidorem podsmażanym na patelni

OLYMPUS DIGITAL CAMERA