Drugie dania

Kaszotto z jarmużem i pieczarkami

Kaszotto z jarmużem i pieczarkami. Kolorowe kaszotto z dodatkiem grzybów, pora, kasztanów i jarmużu. Dobrze przyprawione, smaczne i podane z kawałkami upieczonego łososia

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 1/3 szkl białej kaszy gryczanej
  • 1/2 pora pokrojonego w kostkę
  • garść upieczonych (gotowych kasztanów ( niekoniecznie ))
  • 200 g małych pieczarek
  • garść jarmużu
  • szczypta nasion kopru włoskiego lub tymianku
  • szczypta kolorowego pieprzu
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • olej rzepakowy

Sposób wykonania / Instructions:

  • Na dużej patelni podgrzać 1 łyżkę oliwy, wsypać kaszę i mieszając smażyć przez 1-2 minuty. Dodać pora i pieczarki. Doprawić solą, dodać przyprawy (koper włoski i pieprz), smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 7 minut.
  • Wlać wino i gotować do odparowania.
  • W oddzielnym rondelku zagotować bulion. Wlewać go stopniowo na patelnię jednocześnie gotując potrawę przez ok. 20-25 minut, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na koniec kasza ma być miękka. Dodać opłukany i posiekany jarmuż i kasztany. wymieszać i gotować jeszcze pod przykryciem przez ok. 5 minut do miękkości jarmużu.
  • U mnie podane z kawałkami upieczonego osobno łososia.