Kaszotto z pomidorami. Oj jakie to smaczne. Uwielbiam pomidory pod każdą postacią. Świeże z dużą ilością cebuli czy duszone na patelni i podawane z grzankami. Tu, połączone z ryżem jako risotto. Kremowe, z parmezanem i w towarzystwie dorsza. Uczta dla kubków smakowych.
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 50 mins
Składniki / Ingredients:
Na kaszotto
- 150 gram kasza gryczana biała
- 1 por pokrojony w plastry
- 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 6 pomidorów suszonych z zalewy
- 2 papryki pokrojone w paski
- 100 gram pieczarek pokrojonych w talarki
- 125 ml białego wina
- 5 łyzek parmezanu
- 1 zabek czosnku przecisniety przez praske
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 500 ml bulionu
- 200 ml śmietanki 30 %
Na dorsza
- 2 filety z dorsza
- 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
- tymianek
- imbir
- koperek
Sposób wykonania / Instructions:
Na kaszotto
- Na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy z oliwek . Dodać por i podsmażyć. Gdy por będzie szklisty, dodac czosnku.Dorzucić pieczarki.Wymieszać.Dodac przyprawy. Dorzucić kaszę gryczana. Kasza powinna oblepić się resztkami oliwy. Po ok 2 minutach (ciągle mieszając, aby nie przypalić kaszy), dolać białe wino. Dobrze całość wymieszać. Gdy kasza “wypije” wino, dodać łyżkę wazową bulionu. . Powoli mieszać, aż kasza wchłonie cały płyn.Następnie dodac paprykę.Dorzucić pomidorki koktajlowe i suszone. Czynność z dolewanie bulionu powtarzać. Nie można dodać całego płynu na raz .Proces dodawania płynu trwa ok. 20 minut. Dzięki temu kasza będzie kremowa i aksamitna . Dodać sól, pieprz. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę zimnego masła i dodać smietane. Przed podaniem posypac parmezanem .
Na dorsza
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie usmażyć na patelni



