Drugie dania Dania rybne

Kaszotto z pomidorami

Kaszotto z pomidorami. Oj jakie to smaczne. Uwielbiam pomidory pod każdą postacią. Świeże z dużą ilością cebuli czy duszone na patelni i podawane z grzankami. Tu, połączone z ryżem jako risotto. Kremowe, z parmezanem i w towarzystwie dorsza. Uczta dla kubków smakowych.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 50 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na kaszotto

  • 150 gram kasza gryczana biała
  • 1 por pokrojony w plastry
  • 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 6 pomidorów suszonych z zalewy
  • 2 papryki pokrojone w paski
  • 100 gram pieczarek pokrojonych w talarki
  • 125 ml białego wina
  • 5 łyzek parmezanu
  • 1 zabek czosnku przecisniety przez praske
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 500 ml bulionu
  • 200 ml śmietanki 30 %

Na dorsza

  • 2 filety z dorsza
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • imbir
  • koperek

Sposób wykonania / Instructions:

Na kaszotto

  • Na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy z oliwek . Dodać por i podsmażyć. Gdy por będzie szklisty, dodac czosnku.Dorzucić pieczarki.Wymieszać.Dodac przyprawy. Dorzucić kaszę gryczana. Kasza powinna oblepić się resztkami oliwy. Po ok 2 minutach (ciągle mieszając, aby nie przypalić kaszy), dolać białe wino. Dobrze całość wymieszać. Gdy kasza “wypije” wino, dodać łyżkę wazową bulionu. . Powoli mieszać, aż kasza wchłonie cały płyn.Następnie dodac paprykę.Dorzucić pomidorki koktajlowe i suszone. Czynność z dolewanie bulionu powtarzać. Nie można dodać całego płynu na raz .Proces dodawania płynu trwa ok. 20 minut. Dzięki temu kasza będzie kremowa i aksamitna . Dodać sól, pieprz. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę zimnego masła i dodać smietane. Przed podaniem posypac parmezanem .

Na dorsza

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie usmażyć na patelni