Drugie dania

Biała kasza gryczana z zielonym groszkiem

Biała kasza gryczana z zielonym groszkiem. Kasza jest częstym gościem u mnie w domu. Jest świetnym źródłem błonnika, dlatego tak chętnie przyrządzam ja na obiad. Tutaj kasza z pieczarkami, zielonym groszkiem, papryką. Wzbogacona serem feta. Podana z piersią z kury. Zdrowo może być również smacznie. 

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na kaszę gryczaną

  • 100 g białej kaszy gryczanej
  • 200 g brązowych pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • 1 cebula bardzo drobno posiekana
  • 2 szkl bulionu warzywnego
  • 100 g świeżego zielonego groszku
  • 100 g zielonej fasoli soi
  • 100 g małych papryk
  • 2 łyżki oliwy z oliwek albo masła
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • 50 g sera feta w kostce

Na piersi z kurczaka

  • 2 piersi z kurczaka
  • Oliwa

Do smaku

  • Sól
  • Czosnek granulowany
  • Kolendra
  • Kurkuma
  • Majeranek
  • Imbir
  • Kmin rzymski

Sposób wykonania / Instructions:

Na piersi z kurczaka

  • Piekarnik nastawić na 180 stopni.
  • Piersi umyć, osuszyć, oprószyć solą i przyprawami. Polać oliwą z oliwek.
  • Wstawić do piekarnika piec ok 30 min
  • W trakcie pieczenia można obrócić mięso na drugą stronę.

Na kaszę gryczaną

  • Kaszę dokładnie opłukać i odsączyć na sicie . Zalać bulionem warzywnym. Gotować na średnim ogniu, do momentu, aż kasza wchłonie cały bulion.
  • W garnku rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekana cebulę i smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Dorzucić paprykę przekrojona na pół. Chwile podsmażyć. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć przez chwilę. Przyprawić do smaku i dusić do miękkości. Dodać kaszę, następnie groszek i zieloną fasolę soi. Dobrze wymieszać. Pod koniec smażenia dodać ser feta.