Śniadanie Ciasta

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe. Delokatne, mocno pachnace cynamonem. Rozpływające się w ustach. Ja najbardziej lubię ze szklanką mleka. Najlepiej jak są jeszcze trochę ciepłe.

Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 540 g mąki pszennej
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 10 g suchych drożdży
  • 75 g masła (roztopionego)
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka

Nadzienie cynamonowe:

  • 80 g masła
  • 200 g miałkiego brązowego cukru
  • 3 łyżki zmielonego cynamonu

Ponadto:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki mleka

Sposób wykonania / Instructions:

  • W pierwszej kolejności mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Nastepnie dodać resztę składników. Wszystko dobrze wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Tak wyrobić ciasto żeby było spręzyste i miękkie. Z ciasta zrobić kulę, umieścic w oprószonej mąką misce. Odstawić w ciepłe miejsce na około . Przykryć ręcznikiem kuchennym na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
  • Jak ciasto będzie ładnie wyrośnięte rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm. Robic to delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie przykleiło do wałka.
  • Otrzymany prostokąt posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cynaomenm wymieszanym z cukrem. Zwinąć ściśle wzdłuż krótszego boku, na kształt rolady. Pokroić na mniej więcej 3 cm kawałki. Ułożyć na blaszcze uważając żeby sie stykały. Przykryć ręcznikiem kuchennym. Odstawić na około pół godziny żeby ponownie wyrosły.
  • Wyrośnięte drożdzówki umieścić w piekarniku nagrzanym do 180ºC i piec około 20 minut. Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki polukrować lukrem

Nadzienie cynamonowe:

  • Masło roztopić, lekko przestudzić. Brązowy cukier wymieszać z cynamonem, odłożyć.

Ponadto:

  • Z mleka i cukru pudru zrobic lukier. Ucierac łyzeczka do uzyskania gładkiej konsystencj. Jesli lukier jest zbyt gęsty dolać mleka, jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru.

Metoda dla osób uzywających maszyny do chleba :

  • Wszystkie składniki umieścić w maszynie. Wpierw płyny, potem produkty sypkie i na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.

https://www.mojewypieki.com/przepis/buleczki-cynamonowe-a-la-cinnabons