Śniadanie

Bułeczki z dziurką i marmolada figowa, kozim serem , plastrami szynki parmeńskiej i figami – Buns with fig marmalade, goat cheese, slices of Parma ham and figs

Bułeczki z dziurką i  marmolada figowa, kozim serem , plastrami szynki parmeńskiej i figami. Przyjemna propozycja na śniadanie. Najlepiej taki weekendowe, gdy nie trzeba sie za bardzo spieszyc i można upiec własnej roboty pieczywo i delektowac się jego smakiem w leniwy poranek. U mnie podane z domowej roboty marmolada z fig. Polecam 

Na marmoladę z fig

⦁ 16 świeżych fig pokrojonych w ćwiartki
⦁ 200 gr brązowego cukru
⦁ skórka starta z 1/2 cytryny
⦁ sok z 1/2 cytryny
⦁ 1/4 łyżeczki cynamonu
⦁ 1/4 szklanki czerwonego wina

W małym rondelku umieścić figi i brązowy cukier. Gotowac na małym ogniu aż figi zaczna puszczać sok a cukier sie ropuści. Mieszać żeby nie przywarło do rondelka. Dodac wino. Gotować az odparuje nadmiar płynu. Dodać skórkę z cytryny, sok i cynamon. Dusic łacznie około 30 min. Odtsawić do ostygnięcia.

Na bułeczki
⦁ 1 szklanka mąki pszennej lub pełnoziarnistej
⦁ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
⦁ 3/4 łyżeczki soli koszernej (użyj mniej, jeśli używasz soli kuchennej)
⦁ 1 szklanka greckiego jogurtu
⦁ 1 jajko, roztrzepane
⦁ (opcjonalne polewy: nasiona sezamu, maku)

Rozgrzać piekarnik do 180 C. Umieścić papier pergaminowy na blasze do pieczenia. Spryskać olejem, aby uniknąć sklejania.
W średniej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dobrze wymieszać. Dodać jogurt i wymieszać widelcem lub szpatułką, aż dobrze się połączą.

Na posypanym mąka blacie zagnieśc ciasto. Powinno byc elastyczne i odlepiac się od ręki.

Podzielic na 4 równe części. Zrobić rulonik i połaczyc końce. Posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypac sezamem i makiem. Piec na górnej półce piekarnika przez 20- 25 minut. Podawac wystudzone

Dodatkowo:
⦁ ser kozi miękki opcjonalnie do posmarowania bułek
⦁ 4 plastry szynki parmeńskiej
⦁ 2 figi pokrojone w plastry

Bułki  podawać posmarowane serem kozim, nałozyć łyżeczkę marmolady figowej, plaster szynki i plastry fig

ENGLISH VERSION 

Homemade buns with fig marmalade, goat cheese, slices of Parma ham and figs

Fig marmalade 

⦁ 16 fresh figs cut into quarters
⦁ 200 gr brown sugar
⦁ zest from 1/2 lemon
⦁ juice from 1/2 lemon
⦁ 1/4 teaspoon of cinnamon
⦁ 1/4 glass of red wine

Put figs and brown sugar in a small saucepan. Cook over low heat until the figs start to pour the juice and the sugar will dissolve. Stir so that it does not stick to the saucepan. Add wine. Boil until the excess liquid evaporates. Add lemon zest, juice and cinnamon. Simmer approximately 30 min. Allow to cool.

Buns

⦁ 1 cup all-purpose flour or whole wheat
⦁ 2 teaspoons baking powder
⦁ 3/4 teaspoon kosher salt (use less if using table salt)
⦁ 1 cup Greek yogurt
⦁ 1 egg, beaten
⦁ (optional toppings: sesame seeds, poppy seeds)

Preheat oven to 180 C. Place parchment paper on a baking sheet. If using parchment paper, spray with oil to avoid sticking.
In a medium bowl combine the flour, baking powder and salt and whisk well. Add the yogurt and mix with a fork or spatula until well combined, it will look like small crumbles.
Lightly dust flour on a work surface and remove dough from the bowl, knead the dough a few times until dough is tacky, but not sticky, about 15 turns (it should not leave the dough on your hand when you pull away).
Divide into 4 equal balls. Roll each ball into 3/4-inch thick ropes and join the ends to form bagels shape  (or you can make a ball and poke a hole in the center then stretch it slightly)
Top with egg wash and sprinkle both sides with a seasoning of your choice. Bake on the top rack of the oven for 25 minutes. Let cool at least 15 minutes before cutting.

Additionally:

⦁ soft goat’s cheese, optional for spreading buns
⦁ 4 slices of Parma ham
⦁ 2 figs cut into slices

Buns served with goat cheese, a teaspoon of fig marmalade, a slice of ham and slices of fig