Drugie dania

Bułka z sosem grzybowym

Bułka z sosem grzybowym . Jakiś czas temu będąc na urlopie w Lake District ( Anglia ), w pewnej przytulnej restauracyjce podano mi pieczywo z sosem grzybowym . Proste danie ale sos był tak fantastyczny, że chciałam w domu powtórzyć to doznanie kulinarne. Mój sos na pewno się różnił od tego w restauracji, ale też wyszedł bardzo grzybowy, gęsty  i aromatyczny. Do zrobienia mojego sosu użyłam suszonych grzybów, pieczarek chesnut oraz wytrawnego wina białego oraz gęstej śmietanki.

⦁ garść suszonych grzybów, około 50 g ( namoczonych w wodzie)
⦁ 250 gram pieczarek plus małe pieczarki 250 gram
⦁ 2 łyżki masła
⦁ 1 łyżka oleju roślinnego
⦁ 1 mała cebula
⦁ 1 listek laurowy i ziele angielskie
⦁ 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
⦁ 250 ml gęstej śmietanki
⦁ 1/3 szklanki białego wytrawnego wina

Na oleju z masłem zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki i chwilę razem podsmażyć co chwilę mieszając. Wlać wino.
Następnie dodać suszone grzyby i wlać wodę z grzybów, doprawić solą oraz pieprzem, dodać listek laurowy oraz ziele i gotować przez około 30 minut do miękkości grzybów.
Na koniec dodać śmietankę. Międzyczasie na maśle podsmażyć małe pieczarki. Sos z grzybów zblendować. Podawać z bułką i małymi pieczarkami.