Śniadanie Drugie dania Dania bezmięsne Uncategorized

Buraczane burgery

 

Przepis znaleziony w magazynie kulinarnym Moje Gotowanie . Oh jak ja kocham buraki . Burger wcale nie musi być z mięsem żeby było smacznie

Składniki

  • 2  buraki
  • 100 gram  kaszy perłowej
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 1 niewielki pęczek natki pietruszki
  • 7 łyżek łuskanego słonecznika
  • 4 łyżki sezamu
  • 75 ml oleju rzepakowego
  • przyprawy: 2 ząbki czosnku, 4 cm kawałek świeżego imbiru, 1 łyżeczka sproszkowanej chili, 1 łyżeczka mielonej kolendry, świeżo mielony czarny pieprz, sól morska

Buraki wyszorować. Zawinąć w folię aluminiową i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200ºC (przez około 1 godzinę). Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Buraki ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z ugotowaną kaszą, drobno posiekanymi cebulami i posiekaną natką pietruszki.

Do masy dodać ,uprażony na suchej patelni słonecznik i sezam oraz płatki owsiane  i przyprawy oraz olej

Uformować kotlety .Ułożyć w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić  na 30-40 min do piekarnika nagrzanego do 200ºC . Burgery można również usmażyć na patelni lub ugrillować

Gotowe kotlety podawać z ulubionym rodzajem bułki i dowolnymi dodatkami . U mnie awokado, kiełki, rukola, owoc granatu

P1014773.JPG

P1014791.JPG