Buraczane naleśniki z łososiem. Naleśniki z dodatkiem soku z buraka to fajna alternatywa dla kanapek na śniadanie. Naleśniki nadziewane pastą z buraczków, wędzonym łososiem, mixem sałat i serem feta. Nie tylko smacznie ale i kolorowo na talerzu. Energetyzujące kolory na dobry początek dnia
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 20 mins
Składniki / Ingredients:
NA NADZIENIE BURACZANE
- 4 ugotowane lub upieczone buraki
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki majonezu
- 1 garść poszatkowanego koperku
- sól
- pieprz
NA NALEŚNIKI
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka soku z buraka
- 2- 2 1/2 mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 30 ml oleju
NA NADZIENIE DO NALEŚNIKÓW
- 200 gr wędzonego łososia
- 100 gr pokruszonego sera feta
- pasta z buraków opcjonalnie
- mis sałat
Sposób wykonania / Instructions:
NA NADZIENIE BURACZANE
- Buraki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać majonez, czosnek i koperek. Doprawić solą i pieprzem
NA NALEŚNIKI
- W misce wymieszać dokładnie mleko i mąkę. Dodać szczyptę soli. Powstałe ciasto powinno mieć lejącą i gładką konsystencję. Odstawić na ok pół godziny. Następnie dodać oleju do dokładnego połączenia. W razie potrzeby dolać więcej mleka lub wody
- Na rozgrzana patelnię wlać niewielką ilość oleju. Smażyć naleśniki.
- Na każdy naleśnik nałożyć farsz, zwinąć tak, aby farsz nie wypadł. Moczyć w roztrzepanym jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć na patelni z olejem na złoty kolor.
- Naleśniki posmarować burakami, ułożyć wędzonego łososia, sałatę i dodać pokruszoną fetę. Złożyć w trójkąt



