Śniadanie

Buraczane naleśniki z łososiem

Buraczane naleśniki z łososiem. Naleśniki z dodatkiem soku z buraka to fajna alternatywa dla kanapek na śniadanie. Naleśniki nadziewane pastą z buraczków, wędzonym łososiem, mixem sałat i serem feta. Nie tylko smacznie ale i kolorowo na talerzu. Energetyzujące kolory na dobry początek dnia

Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 20 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

NA NADZIENIE BURACZANE

  • 4 ugotowane lub upieczone buraki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 garść poszatkowanego koperku
  • sól
  • pieprz

NA NALEŚNIKI

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka soku z buraka
  • 2- 2 1/2 mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 30 ml oleju

NA NADZIENIE DO NALEŚNIKÓW

  • 200 gr wędzonego łososia
  • 100 gr pokruszonego sera feta
  • pasta z buraków opcjonalnie
  • mis sałat

Sposób wykonania / Instructions:

NA NADZIENIE BURACZANE

  • Buraki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać majonez, czosnek i koperek. Doprawić solą i pieprzem

NA NALEŚNIKI

  • W misce wymieszać dokładnie mleko i mąkę. Dodać szczyptę soli. Powstałe ciasto powinno mieć lejącą i gładką konsystencję. Odstawić na ok pół godziny. Następnie dodać oleju do dokładnego połączenia. W razie potrzeby dolać więcej mleka lub wody
  • Na rozgrzana patelnię wlać niewielką ilość oleju. Smażyć naleśniki.
  • Na każdy naleśnik nałożyć farsz, zwinąć tak, aby farsz nie wypadł. Moczyć w roztrzepanym jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć na patelni z olejem na złoty kolor.
  • Naleśniki posmarować burakami, ułożyć wędzonego łososia, sałatę i dodać pokruszoną fetę. Złożyć w trójkąt