Drugie dania

Buraczane pierogi z nadzieniem ziemniaczano serowym

Buraczane pierogi z nadzieniem ziemniaczano serowym. Ja wiem, że teraz bardziej w klimacie są pierogi z kapusta i grzybami, ale juz jakiś czas temu robiłam te z dodatkiem soku z buraków i doczekały się tego, żeby wrzucic  na bloga. Ciasto pierogowe z dodatkiem soku z buraków. Farsz do pierogów jak do ruskich. Smacznie i efektownie wygląda

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 45 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto pierogowe

  • 600 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 250 ml wrzącego soku z buraków
  • 2 jajka
  • 40 g masła

Na farsz :

  • 500 g sera białego tłustego lub półtłustego
  • 500 g ziemniaków
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu ziołowego lub czarnego
  • cebula
  • 200 gram wędzonego boczku

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto pierogowe

  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do zagotowanego soku włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko niezbyt niedokładnie. Dodać jajka i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć na podsypany mąką blat i wygniatać przez około 7 – 8 minut. Zawinąć w folię i odstawić na ok. 30 minut. Ciasto podzielić na części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek (około 2 – 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę mąką.

Na farsz

  • Ugotowane, ciepłe ziemniaki roztłuc tłuczkiem z podsmażonym na patelni boczkiem i cebulka.
  • Ser pokruszyć, rozgnieść widelcem lub praską .Wymieszać z ziemniakami, doprawić solą i pieprzem.
  • Masą ziemniaczano serową nadziewac pierogi. Małą szklanką wycinać kółka, rozciągnąć je trochę w palcach, następnie na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy.
  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody (do czasu aż ciasto będzie miękkie, sprawdzamy palcem wyławiając jednego pieroga). Długość gotowania zależy od grubości ciasta. Wyłowić łyżką cedzakową na talerz.