Drugie dania

Buraczki zasmażane z zielonym groszkiem

Buraczki zasmażane z zielonym groszkiem. Obłędne buraki z jabłkiem, cebulą, zasmażką robioną na maśle i dodatkiem zielonego groszku. Świetne jako dodatek do obiadu, choć ja tak bardzo lubię buraki, że nie potrzebuję nic więcej do szczęścia.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 2 hrs
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na buraki

  • 1 kg buraków upieczonych w folii

Na zasmażane buraki

  • upieczone buraki
  • 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
  • 2 jablka obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli do smaku
  • szczypta pieprzu do smaku
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oleju

dodatkowo

  • 100 gr ugotowanego zielonego groszku

Na zasmażkę

  • Na zasmażkę
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki

Sposób wykonania / Instructions:

Na buraki

  • Buraki dokładnie umyć. Nie obierać. Ułożyć na blaszcze do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec przez około 40-90 minut, w zależności od wielkości buraków.

Na zasmażane buraki

  • Upieczone buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażyć na oleju. Do cebuli dodać buraki i starte jabłka. Dodać sól i pieprz. Następnie sok z cytryny i cukier. Smażyć razem kilka minut. Następnie dodać zasmażkę. Dusić chwilę do zgęstnienia, nie przerywając mieszania.Na koniec dodac ugotowany groszek

Na zasmażkę

  • Masło umieścić na patelni i rozpuścić. Dodać mąkę i wymieszać dokładnie z masłem drewnianą łyżką. Smażyć cały czas mieszając do lekkiego zbrązowienia