Drugie dania

Buraczkowe risotto

Buraczkowe risotto. Takie risotto na wypasie, z winem z sokiem z buraka i parmezanem. Uzależniające. Podane z wędzonym łososiem.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na buraczkowe risotto

  • 300 g buraczków pieczonych pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostke
  • 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 200 ml bulionu jarzynowego
  • 300 ml soku z buraków
  • 100 g ryżu na risotto (arborio)
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki tartego Parmezanu
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób wykonania / Instructions:

  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać posiekaną cebulę, czosnek i tymianek. Zeszklić na małym ogniu przez około 5 minut.
  • W oddzielnym garnku zagotować bulion razem z sokiem z buraka, rozgniecionym ząbkiem czosnku, pieprzem do smaku i ewentualnie solą. Trzymać garnek z bulionem na malutkim ogniu.
  • Na patelnię z cebulą wsypać ryż i wymieszać. Po minucie smażenia, wlać wino i gotować przez około 3 minuty. Na patelnię wlewać po 1 łyżce wazowej bulionu razem z buraczkami, wymieszać i gotować do czasu aż cały płyn się zredukuje. Dodawać kolejne łyżki bulionu i gotować jak poprzednio, aż do wyczerpania bulionu, przez około 25 – 30 minut. Po tym czasie ryż powinien być ugotowany al dente a buraczki powinny być miękkie (w razie konieczności dodać więcej bulionu).Pod koniec dodac pokrojone w kostkę buraki. Wymieszać
  • Odstawić patelnię z ognia, dodać masło i Parmezan, wymieszać. Wyjąć gałązki tymianku i czosnek.
  • Podawać według uznania. Ja podałam z wędzonym łososiem