Drugie dania Uncategorized

Burgery z batatów i czarnej fasoli podawane z sałatką z ciecierzycy i bakłażana oraz puree z groszku – Sweet potato black bean burger served with aubergine & chickpea salad and mushy peas ( English version of recipe below )

  • 2 duże słodkie ziemniaki (2 szklanki puree)
  • 1 szklanka wypłukanej i osuszonej czarnej fasoli
  • 1 szklanka gotowanej komosy ryżowej
  • 3  pokrojone cebule,
  • 1/2 szklanki  mąki  z migdałów
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku

 

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C . Przekroić słodkie ziemniaki na pół ,skropić oliwą z oliwek . Umieścić  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Piec do miękkości ,około 30-40 minut ,a następnie odstawić do ostygnięcia.
Miąższ z batatów umieścić w dużej misce . Widelcem zrobić puree . Nie rozdrabniać całkowicie na gładką masę . To samo zrobić z czarną fasolą i połączyć z ziemniakami  . Dodać komosę ryżową ,mąkę z migdałów, kminek , paprykę ,sól morską ,pieprz i czosnek w proszku. Dobrze wymieszać ,a następnie utworzyć kotlety .
Burgery smażyć na średnim ogniu na patelni około  4-5 minut na złoty kolor ,a następnie ostrożnie przewrócić i smażyć na złoty kolor po drugiej stronie.

Dodatkowo

Na sałatkę

  • 1 bakłażan
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 200g ciecierzycy
  • garść natki kolendry, grubo posiekanej
  • posiekana, czerwona cebula
  • 1 łyżeczka mielonej papryki i kuminu
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki oliwy

Bakłażany pokroić w plastry ok. 1 cm grubości. Posmarować je oliwą. Opiec z obu stron na patelni grillowe do zbrązowienia i  ściągnąć  z patelni.

Ciecierzycę odcedzić i przepłukać. Wrzucić do miski ,dodać bakłażan ,pokrojoną cebulę i kolendrę.
Wymieszać paprykę ,kumin ,miód ,sok z cytryny i oliwę
Polać sałatkę i wszystko dobrze wymieszać.

 

Puree z groszku

  • 400 g zielonego groszku mrożonego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku, posiekany
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty, można dodać świeżą

 

Groszek ugotować tak aby był miękki, ale zachował zielony kolor. Odcedzić, przełożyć do naczynia w którym będziemy groszek przecierać. Dodać masło i czosnek ,wymieszać. Lekko przestudzić. Przy pomocy blendera przetrzeć na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli trzeba dodać masła.

ENGLISH VERSION

Sweet potato black bean burger served with aubergine & chickpea salad and mushy peas

 

  • 2 large sweet potatoes (to yield 2 cups mashed)
  • 1 cup low sodium black beans, rinsed and drained
  • 1 cup cooked quinoa
  • 3 green onions, sliced
  • 1/2 cup almond meal
  • 1 tsp ground cumin
  • 1 tsp paprika
  • 1/2 tsp sea salt
  • 1/4 tsp ground black pepper
  • 1/4 tsp garlic powder

 

  • For burger: 4 whole wheat buns, Philadelphia, watercress, grilled chicken breast (not necessary), sprouts and edamame bean
  • Preheat oven to 3500 degrees F (180C, Gas mark 4)
  • Slice sweet potatoes in half, drizzle with olive oil, and place cut-side down on a baking sheet lined with parchment paper. Bake until tender, about 30-40 minutes, and then set aside to cool.
  • Add the sweet potato flesh to a large mixing bowl and mash half of it.
  • Add black beans and mash half of them for texture as well. Add the quinoa, green onion, almond meal, cumin, paprika, sea salt, pepper, and garlic powder. Mix well and then form into patties (cotlets/burgers).
  • Cook patties in olive oil over medium-high heat in a skillet. Cook for 4-5 minutes until golden brown, then carefully flip over and cook until golden brown on the other side.

Salad

  • 1 eggplant
  • 2-3 tablespoons of olive oil
  • 200g chickpeas
  • handful of parsley cilantro, coarsely chopped
  • chopped red onion
  • 1 teaspoon ground red pepper and cumin
  • 1 teaspoon honey
  • Juice of 1 lemon
  • 4 tablespoons olive oil

Thickly slice the aubergines and arrange over a grill rack. Brush lightly with oil, sprinkle with salt and pepper, then grill until browned. Turn them over, brush and season again then cook until tender, about 8-10 mins in total. Remove from the grill.

Drain and rinse the chickpeas, then tip into a bowl with the aubergine, coriander and red onion. Mix the dressing ingredients in a screw-top jar, shake well, then use to dress the salad.

 

Mushy peas

  • 400 g frozen green peas
  • 2 tablespoons butter
  • salt, pepper
  • clove of garlic, chopped
  • 1/2 teaspoon dried mint or fresh mint

Bring a shallow pot of lightly salted water to the boil over medium high heat. Add frozen peas, and cook for 3 minutes, or until tender.

Drain peas, and transfer to a blender. Add butter, salt, pepper,  garlic and mint  to peas, and process until blended, but still thick with small pieces of peas. Adjust seasonings to taste, and serve immediately.

P1013738-2.jpg

P1013737-2.jpg

Burgery z batatów i czarnej fasoli – Sweet potato black bean burger ( English version below )